2013年3月7日 星期四

有關LV告小商戶侵權的相關文章(7-3-2013)


有冇搞錯?!格仔都可以有版權?!而家係邊個將日常生活裏極為普通、本應人人有權用的符號,劃地為牢、據為己有?!「侵權」?!到底是誰侵了大眾的權?!


Louis Vuitton bugged by ‘Batta Mon’ sculptures
LV小器原來有前科。

2010年,日本藝術家Mitsuhiro Okamoto用A貨手袋砌左幾隻草蜢出黎,原意係想人反思消費主義的世界裡真同假ge關係,點知LV好嬲,仲出信投訴,話藝術品物料含有盜版貨品,所以 錦係鼓勵盜版喎,神戶ge展館亦因此最終移走了呢系列藝術品~而Okamoto話藝術館錦係向大企業低頭,話將藝術品同盜版貨扯埋一齊黎講簡直荒謬~

其實Okamoto仲用左Chanel, Gucci, Coach,同Fendi ge A貨黎做草蜢,好明顯LV特別小器。



沒有留言:

張貼留言